MASTER INDUSTRIEEL ONTWERPEN
2IO ONTWERPEN EN WERKPLAATS 3
PROJECT
FOOD ERGONOMICS
KLANT
Bernard Lahousse
CONTEXT
Elk jaar vind in Brugge “the flemisch primitives” plaats. Een internationaal gastronomisch seminarie waar sterrenchefs van over de hele wereld de state of the art in de hedendaagse gastronomie bespreken en demonstreren. Een van de topics is Foodpairing. De Belgische voedingswetenschapper Bernard Lahousse zoekt samen met universiteiten, voedingsindustrie en topkoks uit de hele wereld naar steeds nieuwe moleculair verantwoorde smaakcombinaties. Men is recent tot de wetenschappelijke constatatie gekomen dat bepaalde voeding bij elkaar past als ze belangrijk aroma’s gemeenschappelijk hebben. Via deze hypothese komen dagelijks totaal nieuwe smaak combinaties aan het licht zoals: chocolade en kaviaar, kiwi en oesters,…
OPDRACHT
Nu de combinaties van bepaalde stoffen meer en meer gekend zijn, kunnen we de manier van eten ook voor een groot stuk gaan sturen. Jullie opdracht bestaat erin om een nieuwe eetervaring te ontwerpen. Als ontwerper kun je aan de hand van het bestek, glas, borden enzo… perfect gaan sturen hoe mensen een bepaalde maaltijd gaan ervaren. Ontwerp dus een nieuwe smaakervaring aan de hand van een fysisch product(en) waar men een maaltijd van de ene foodpairing naar de andere kan sturen.
Bekijk het volledige “mens-product-omgeving” interactie verhaal:
- MENS : enerzijds door het bepalen van de zintuiglijke volgorde (smaken, ruiken, voelen,…) die je wil prikkelen
- PRODUCT : anderzijds rekening houdend met max 3 smaak combinaties van ingrediënten (deze kunnen zowel gas, vloeibaar of vast zijn).
-OMGEVING : wat speelt zich af rond de tafel? Hoe kunnen we resources gebruiken die aanwezig zijn. Bestek, stoel, glazen, licht, muziek, enz…
donderdag 8 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten